Чорнобильська трагедія 26.04.2024

Головна » СТОРІНКА НОВИН » Чорнобильська трагедія 26.04.2024   

Аварія на Чорнобильській АЕС визнана найсерйознішою і найгіршою аварією в ядерній історії людства. Вона стала не просто подією, а історичною, яка вплинула на багатьох людей. 

Після катастрофи у 1986 році мешканців найближчих населених пунктів евакуювали із території з умовним радіусом 30 км від АЕС. Нині саме цю частину і називають зоною відчуження. Фактично, її межі обумовлені напрямком перенесення радіонуклідів вітрами, які домінували в перші тижні після аварії на ЧАЕС. Тому на захід і північ зона відчуження простягається на понад 50 км, а на схід – у середньому на 20 км.

У подальші роки поза цією зоною також проводилися радіологічні обстеження, за результатами яких на початку 1990-х відселяли людей із територій, де забруднення було надто високим та становило небезпеку. Залежно від ступеня небезпеки, сформувалися  зона безумовного (обов’язкового) відселення  та зона гарантованого добровільного відселення. Їх межі не є сталими та можуть змінюватися, якщо дослідження підтвердять зміну рівня забруднення.

Чорною плямою стала на нашій блакитній планеті трагедія Чорнобиля. Ця біда назавжди залишиться у пам’яті людей, як застереження того, що науково-технічний прогрес може приносити і гіркі плоди. Чорнобильська аварія - перший дзвінок у XXI століття. Нехай у цей день, День Національної скорботи, тяжкі дзвони Чорнобиля відгукнуться в думах кожного з нас співчуттям і милосердям.